Aktualności
Gimnazjalne zapusty ( 21, 23 lutego 2017r.)
Zapusty(zȏpùstë) to ostatni okres karnawału. Prawdziwe te, które pamiętają jeszcze najstarsi, zaczynały się na Kaszubach w niedzielę starozapustną. Potem tańczono w następną – mięsopustną, potem nadchodził tłusty czwartek ze szczególnie bogatym poczęstunkiem. Menu tłustoczwartkowe składało się z pączków „pùrcli”, racuchów, chruścików, faworków, placków ziemniaczanych. Ten zwyczaj żywy jest do dziś.
Aby tradycji stało się zadość, chętna młodzież ucząca się języka kaszubskiego w naszym Gimnazjum spotkała się, aby usmażyć co nieco z „młodzowégò”(drożdżowego) ciasta. Gimnazjaliści delikatnie i sprawnie wycinali koła i pletli warkocze. Potem cierpliwie czekali, aż ciasto nieco wyrośnie. Po usmażeniu ciastka pomalowano słodkim lukrem. Najprzyjemniejszym momentem obu naszych spotkań była degustacja. Przez dwa dni na szkolnych korytarzach i szkolnej stołówce roznosił się przyjemny zapach drożdżowego ciasta. Być może uda nam się to powtórzyć za rok . Kto wie…
Bożena Kaczykowska